Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Ρυθμίσεις εξπρές και «κούρεμα» για κόκκινα δάνεια

Σχέδιο άμεσης δράσης -υπό την ασφυκτική πίεση του SSM- βάζουν μπροστά οι τράπεζες για να πετύχουν τη δραστική μείωση των «κόκκινων» οφειλών κατά 40% με 45% μέχρι το τέλος του 2019, χωρίς να παρεκκλίνουν από τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα.

Προσφέρουν λοιπόν ισχυρά κίνητρα στους δανειολήπτες -που προβλέπουν χαμηλότερες δόσεις, διαγραφή μέρους των τόκων και πάγωμα μέρους του δανείου με δυνατότητα απομείωσης μέρους του χρέους- και τους καλούν να ρυθμιστούν. Την ίδια ώρα στην τελική ευθεία βρίσκεται και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, που προβλέπει ρύθμιση-πακέτο για τις οφειλές από δάνεια, τα χρέη στην Eφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι τράπεζες θα ελέγχονται ανά τρίμηνο, αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο φέτος, και όποια τράπεζα δεν πιάνει τον στόχο μείωσης που έχει συμφωνήσει με την ΤτΕ και τον SSM θα έχει κυρώσεις και θα πρέπει να υποβάλει νέο σχέδιο μείωσης των κόκκινων οφειλών.

Τα τραπεζικά στελέχη παραδέχονται ότι είναι δύσκολο να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης και σημειώνουν ότι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των δανείων κινήθηκαν ανοδικά και τον Σεπτέμβριο. Στο περιβάλλον αυτό, δύσκολα θα είμαστε συνεπείς στη στοχοθεσία και τότε το πιθανότερο είναι ο SSM να ζητήσει την αντικατάσταση όσων ασχολήθηκαν με τη διαχείριση των «κόκκινων».

«Προσαρμόζουμε τις δόσεις των δανείων στα τρέχοντα οικονομικά δεδομένα του κάθε δανειολήπτη που είναι σε καθυστέρηση. Αυτή είναι η βασική αρχή που ακολουθούμε, για να μην προχωρήσουμε σε ρύθμιση σήμερα και το δάνειο ‘σκάσει’ πάλι μετά από 5 ή 6 μήνες. Εστιάζουμε στο ύψος το ποσού που μπορεί να πληρώνει κάθε μήνα στις τράπεζες», λέει χαρακτηριστικά στο «Εθνος» στέλεχος στη διαχείριση καθυστερούμενων οφειλών συστημικής τράπεζας.

Οι ρυθμίσεις προς τα νοικοκυριά προσφέρουν, σύμφωνα με το Έθνος, νέα μειωμένη δόση, πολύ χαμηλότερη της αρχικής.

Με δεδομένο ότι σήμερα τα δάνεια που έχουν πρόβλημα είναι τα περισσότερα μεγάλης διάρκειας αποπληρωμής, οι τράπεζες προσφέρουν τη λύση της κλασματικής δόσης και με την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης είναι συνεπής, του «χαρίζουν» τους τόκους που δεν περιλαμβάνονται στη δόση.

Παράδειγμα: κάποιος είχε δάνειο 260.000 με επιτόκιο 3% και διάρκεια 35 χρόνια. Η δόση είναι 1.000 ευρώ τον μήνα (εκ των οποίων τα 650 ευρώ τόκοι και τα 350 ευρώ κεφάλαιο). Με βάση τα τρέχοντα οικονομικά του μπορεί να πληρώνει 350 ευρώ τον μήνα, που αντιστοιχούν σε τμήμα των τόκων. Αν είναι συνεπής στις πληρωμές στο τέλος κάθε χρόνου η τράπεζα διαγραφεί το υπόλοιπο ποσό που αντιστοιχεί στους τόκους (300Χ12=3.600 ευρώ).

Το κεφάλαιο του δανείου δεν μειώνεται, ούτε όμως επιβαρύνεται με τόκους. Επίσης σε περιπτώσεις που η αξία του ακινήτου έχει μειωθεί οι τράπεζες προσφέρουν προϊόντα τα οποία «παγώνουν» ένα τμήμα του δανείου για μία 10ετία, και το υπόλοιπο πληρώνεται κάθε μήνα. Το μέγιστο ποσό παγώματος μπορεί να φτάσει στο 60% του ανεξόφλητου δανείου. Αν ο δανειολήπτης είναι συνεπής, τότε η τράπεζα κάθε χρόνο «διαγράφει» το 2% της «παγωμένης» οφειλής.


Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642