Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης η ελάχιστη δόση για τις ρυθμίσεις "κόκκινων" δανείων

Πληροφορίες από τρίτες πηγές, σχετικά με το πραγματικό οικονομικό προφίλ των «κόκκινων» δανειοληπτών, αναζητούν οι τράπεζες στο πλαίσιο της διαμόρφωσης των τελικών ρυθμίσεων που θα προτείνουν σε κάθε περίπτωση. Αυξημένες δαπάνες μέσω πλαστικού χρήματος, έντονη χρηματιστηριακή δραστηριότητα, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και «ακριβές» υπηρεσίες υγείας σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, είναι τα βασικά στοιχεία που θα αποκαλύψουν τους ανειλικρινείς.

Με βάση τον αναθεωρημένο Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, η ελάχιστη δόση για μία ρύθμιση μη εξυπηρετούμενου δανείου, θα καθορίζεται με πυξίδα τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η τελική ρύθμιση να φτάσει στο «πάγωμα» της εξόφλησης εάν τα εισοδήματα είναι πολύ χαμηλά ή ακόμα και σε διαγραφή της οφειλής εάν δεν υπάρχει ρεαλιστική προσδοκία αποπληρωμής του υπολοίπου. Ωστόσο, σε πολλά τραπεζικά στελέχη υπάρχει καχυποψία για την ειλικρίνεια που θα δείξουν οι δανειολήπτες κατά την ενημέρωση των πιστωτικών ιδρυμάτων για τα πραγματικά τους εισοδήματα. Για το λόγο αυτό, στον αναθεωρημένο Κώδικα επισημαίνεται ότι η τα πιστωτικά ιδρύματα δεν θα πρέπει να αρκούνται στην περιουσιακή και εισοδηματική εικόνα που δηλώνει ο ίδιος ο οφειλέτης, αλλά θα πρέπει να αναζητούν πρόσθετες πληροφορίες για το επίπεδο ζωής του. Αυτό σημαίνει ότι η κίνηση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, η αγορά ακινήτων ή οχημάτων, η φοίτηση των παιδιών σε ιδιωτικά σχολεία και η νοσηλεία σε ακριβά κέντρα Υγείας, θα επηρεάσουν την τελική αξιολόγηση της τράπεζας για την τοκοχρεωλυτική δόση ου αντέχει να πληρώνει ένας δανειολήπτης.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να παραβιάσουν τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και να ζητήσουν δόση μεγαλύτερη από αυτήν που επιτρέπεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης υπολογίστηκαν πριν από δύο χρόνια με βάση την έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τις καταναλωτικές ανάγκες των νοικοκυριών και το πραγματικό κόστος ζωής. Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών μοιράστηκαν σε τέσσερις ομάδες δαπανών.

1η Ομάδα: Βασικές δαπάνες για τη διαβίωση του νοικοκυριού (διατροφή, ένδυση, υπόδηση, κόστος μετακίνησης, επισκευή και συντήρηση επίπλων και οικιακού εξοπλισμού, είδη οικιακής κατανάλωσης και ατομικής φροντίδας, ενημέρωση και μόρφωση, υπηρεσίες τηλεφωνίας και ταχυδρομείων, είδη και υπηρεσίες υγείας, υπηρεσίες εκπαίδευσης, υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας και οικονομικές υπηρεσίες.

2η Ομάδα: Δαπάνες εστίασης (έξοδα σε εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες, καφενεία, μπαρ κτλ.)

3η Ομάδα: Δαπάνες για την αγορά διαρκών αγαθών και συσκευών (έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, οικιακά σκεύη, συσκευές τηλεφώνου, τηλεοράσεις, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, φωτογραφικές μηχανές, κτλ.) και δαπάνες για την αγορά μεταφορικών μέσων (αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, κτλ.)

4η Ομάδα: Δαπάνες για κατανάλωση αλκοολούχων ποτών (ουίσκι, βότκα, σαμπάνια, κρασί, μπύρα, κτλ.) και καπνικών προϊόντων, δαπάνες για αεροπορικές μετακινήσεις, τουριστικές υπηρεσίες (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ομαδικά ταξίδια, κτλ.) και υπηρεσίες αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού (γυμναστήρια, εισιτήρια αθλητικών αγώνων, θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλίες, κτλ.)

Με βάση την παραπάνω κατηγοριοποίηση των δαπανών και λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των μελών ενός νοικοκυριού, οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης ορίζονται ως εξής:


Διευκρινίζεται ότι οι συγκεκριμένες δαπάνες έχουν υπολογιστεί αφού έχει αφαιρεθεί και ο φόρος. Ωστόσο, δεν περιλαμβάνεται το κόστος του ενοικίου, που σημαίνει ότι ο οφειλέτης θα πρέπει να ζητήσει να συνυπολογιστεί. Συνεπώς, εάν το εισόδημα ενός «κόκκινου» δανειολήπτη ξεπερνά τα όρια των ευλόγων δαπανών διαβίωσης, τότε το υπερβάλλον ποσό θα θεωρηθεί μία καλή βάση για τον υπολογισμό της ελάχιστης δόσης. Σε διαφορετική περίπτωση και εάν δεν προκύπτει από άλλες πηγές πληροφόρησης ότι υπάρχει δυνατότητα εξόφλησης του δανείου, θα εξεταστεί το σενάριο του προσωρινού «παγώματος» του δανείου ή ακόμα και του γενναίου «κουρέματος» εάν δεν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία προς ρευστοποίηση.

(Πηγή: economy365.gr)


Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642