Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

«Κόκκινα» δάνεια: Νέοι τύποι ρυθμίσεων για όλους τους δανειολήπτες

Ο νέος επικαιροποιημένος Κώδικας Δεοντολογίας που ετοιμάζει η Τράπεζα της Ελλάδος θα περιλαμβάνει συγκεκριμένους τύπους ρυθμίσεων για στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια.

Ο νέος Κώδικας θα τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο καλοκαίρι και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ζητήσει από την ΤτΕ να περιλαμβάνονται σε αυτόν συγκεκριμένοι τύποι ρυθμίσεων - εργαλείων, που θα καλύπτουν όλους τους δανειολήπτες, ώστε οι αναδιαρθρώσεις «κόκκινων» δανείων, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις είτε για νοικοκυριά, να είναι βιώσιμες.

Πιο συγκεκριμένα, στόχος είναι να υπάρχει στον Κώδικα αναλυτική απαρίθμηση των ενδεικτικών τρόπων ρύθμισης ανά κατηγορία δανείου και να λαμβάνεται παράλληλα υπόψη η ικανότητα αποπληρωμής του δανειολήπτη, αφού προσμετρηθούν οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης, το διαθέσιμο εισόδημα, η περιουσιακή κατάσταση κ.λπ. Σύμφωνα με την εισήγηση του οικονομικού επιτελείου προς την ΤτΕ θα πρέπει ανά κατηγορία δανειολήπτη να υπάρχουν τουλάχιστον 3 εναλλακτικά εργαλεία ρύθμισης των δανειακών του υποχρεώσεων.

Παράλληλα θα πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να ολοκληρωθούν συγκεκριμένες ενέργειες σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς για την αναδιάρθρωση των καθυστερούμενων οφειλών και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αλλά και τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών.

Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση βάσει της οποίας «αποφάσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο αναδιαρθρώσεων από στελέχη των τραπεζών ή κρατικούς λειτουργούς, με καλή πίστη, προς το συμφέρον του πιστωτή και σε συμμόρφωση με τις διαδικασίες που εφαρμόζονται και αντικειμενικά κριτήρια, θεωρούνται νόμιμες όσον αφορά την αστική και ποινική ευθύνη, σύμφωνα με τις γενικές αρχές και τις ασφαλιστικές δικλίδες του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου». Με τη ρύθμιση αυτή θα «καλύπτονται» στελέχη τραπεζών, ταμείων και εφοριών που προωθούν ενέργειες αναδιάρθρωσης χρέους.

Επίσης τους επόμενους μήνες θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο και να συσταθεί ειδικός τύπος δικαστηρίων (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά) αποκλειστικά για υποθέσεις αφερεγγυότητας.

(Πηγή: Έθνος)


Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!

Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642