Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Γενναίες ρυθμίσεις χρεών θα προτείνουν στους δανειολήπτες οι τράπεζες

Δεδομένου ότι επί του παρόντος οι επαφές των τραπεζών με τα funds είναι διερευνητικές και η συζήτηση δεν μπαίνει καν σε επίπεδο τιμών, η άμεση δράση των τραπεζών θα περιοριστεί σε πιο γενναίες ρυθμίσεις χρεών που θα προτείνουν στους δανειολήπτες οι εσωτερικές μονάδες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων.

Οι τράπεζες θα αποστείλουν τον επόμενο μήνα στους οφειλέτες δανειολήπτες, την τελική επιστολή με την οποία θα καταγγέλλουν άμεσα δάνεια ελλείψει ανταπόκρισης του δανειολήπτη στις δύο προηγούμενες επιστολές (η αποστολή της δεύτερης επιστολής ολοκληρώνεται εντός του μήνα) για τη ρύθμιση του δανείου του.

Όπως αναφέρουν στελέχη τραπεζών, παρατηρείται βελτίωση στην ανταπόκριση των δανειοληπτών. Ωστόσο, υπάρχει ένα ποσοστό, τουλάχιστον 30% ή και περισσότερο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία βρίσκονται σε βαθιά καθυστέρηση, καθώς έχουν να πληρωθούν πάνω από ένα χρόνο και έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες.

Τα περισσότερα από αυτά τα δάνεια είναι καταναλωτικά και μικρών επιχειρήσεων για τα οποία οι τράπεζες θα κληθούν να αποφασίσουν εκτεταμένες διαγραφές, εφόσον προηγουμένως διασφαλίσουν νομική κάλυψη για τις κινήσεις αυτές.

Πάντως, όσον αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια, είναι βέβαιον ότι το πλαίσιο διαχείρισης θα συμπεριλάβει και εξυπηρετούμενα δάνεια, παράλληλα με την παύση του καθεστώτος προστασίας για συγκεκριμένες κατηγορίες δανείων.

Χωρίς την προσθήκη εξυπηρετούμενων δανείων στα υπό πώληση δάνεια, δεν υπάρχει περίπτωση να ενισχυθούν τα προσφερόμενα τιμήματα από τα εξειδικευμένα funds, ούτε βεβαίως να προσελκυσθεί μεγαλύτερος αριθμός ενδιαφερομένων που θα λειτουργήσει προς όφελος των τιμών. Επιπλέον, αρχικά στα επιχειρηματικά δάνεια, η διαχείριση οφειλών προς πολλούς πιστούχους, θα περιέχει αναγκαστικά και εξυπηρετούμενα δάνεια. Και αυτό διότι ο ίδιος οφειλέτης μπορεί να είναι ληξιπρόθεσμος έναντι μίας τράπεζας και ενήμερος σε άλλη, όπως επίσης, σε μία και μόνο τράπεζα, ένας όμιλος εταιριών μπορεί να είναι ληξιπρόθεσμος για δάνεια κάποιων εταιριών του και συνεπής για δάνεια άλλων.

Σημειώνεται ότι το «μπουκέτο» ληξιπρόθεσμων και κανονικά εξυπηρετούμενων δανείων στα προς πώληση δανειακά χαρτοφυλάκια, είναι η μέθοδος που ακολουθείται διεθνώς. Παράλληλα, τα προς πώληση χαρτοφυλάκια μπορεί να απαρτίζονται από ένα είδος δανείων π.χ. στεγαστικά ή από σύνθεση δανείων διαφόρων κατηγοριών.

Συνήθως, τα μεγάλα distress funds αγοράζουν πολύ μεγάλα χαρτοφυλάκια μικτής σύνθεσης, με σκοπό όχι τόσο τη διαχείριση των επιμέρους απαιτήσεων, αλλά κυρίως το «πακετάρισμα» ανάλογα με το είδος και την εν συνεχεία μεταπώλησή τους σε εξειδικευμένους επενδυτές. Η λογική αυτή εξηγεί, σε κάποιο βαθμό, και τα μεγαλύτερα discount που προσφέρονται στις περιπτώσεις αυτές, δεδομένου ότι τα funds αυτά αγοράζουν συχνά με high-level due diligence, προσδοκώντας σε συμφωνίες μεταπώλησης, όπου κάθε μέρος της αλυσίδας αποσκοπεί, φυσικά, σε απόδοση επί των κεφαλαίων και του κινδύνου που αναλαμβάνει.

Πηγή: reporter.gr


Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!

Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642