Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Πώς θα διαχειρίζονται οι τράπεζες τα "κόκκινα" δάνεια μετά τις 15 Φεβρουαρίου 2016

Σε κινήσεις αναβάθμισης των μονάδων τους για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων, προχωρούν οι τράπεζες, με στόχο να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητά τους ενόψει του "ανοίγματος" της αγοράς με τη συμμετοχή των εξειδικευμένων funds. Παράλληλα, προχωρούν οι διεργασίες και για τη σύναψη συμφωνιών με ξένους οίκους, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν άμεσα μόλις εξειδικευθεί πλήρως το πλαίσιο των πωλήσεων προβληματικών δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Eurobank ανέθεσε στον συμβουλευτικό οίκο Oliver Wyman το έργο της αναβάθμισης της Μονάδας Προβληματικών Δανείων της και άμεσα αναμένεται να έχει στα χέρια της το πόρισμά του για την έκταση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τις βέλτιστες επιλογές για τη λύση του.

Παράλληλα, η τράπεζα υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την ισπανική Aktua, η οποία έχει συστήσει ήδη από τον Δεκέμβριο του 2014 κοινή εταιρία διαχείρισης δανείων με την Alpha Bank. Και οι δύο συμφωνίες απομένει να ενεργοποιηθούν, εφόσον οριστικοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η οριστικοποίηση αφορά στην αντιμετώπιση των "κόκκινων" στεγαστικών δανείων που αφορούν πρώτη κατοικία, των καταναλωτικών και των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κατηγορίες για τις οποίες έχει δοθεί εξαίρεση από τη δυνατότητα πώλησης σε funds μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2016.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον νόμο 4354/2015, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2016 οι λεγόμενες "Εταιρείες Μεταβίβασης Απαιτήσεων από Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια" ("ΕΜΑΜΕΔ"), θα μπορούν να αγοράζουν μόνο επιχειρηματικά δάνεια που έχουν δοθεί σε επιχειρήσεις με πάνω από 250 εργαζόμενους και τζίρο άνω των 50 εκατ. ευρώ, καθώς και στεγαστικά δάνεια που δεν έχουν υποθήκη πρώτη κατοικία (π.χ. δάνεια για εξοχικές κατοικίες).

Σε κινήσεις αναβάθμισης των εσωτερικών τους μονάδων για τη διαχείριση προβληματικών δανείων προχωρούν και οι υπόλοιπες τράπεζες, επιδιώκοντας να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητά τους και να καρπωθούν το μέγιστο όφελος από την ανάκτηση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Και αυτό διότι, αν και το νέο πλαίσιο προβλέπει την εκχώρηση δανειακών χαρτοφυλακίων σε τρίτους, οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε μια τέτοια επιλογή μόνο εφόσον έχουν ξεκάθαρο όφελος από την εξωτερική διαχείριση.

Ειδικότερα, τραπεζίτες εκτιμούν ότι τουλάχιστον για την επόμενη διετία, η διαχείριση των "κόκκινων" δανείων θα γίνεται παράλληλα από τις ίδιες τις τράπεζες μέσω των εσωτερικών δομών τους και από τους ξένους εξειδικευμένους οίκους. Μάλιστα, η μεταφορά δανείων στους δεύτερους θα γίνει αρχικά με μικρά ποσά και "πιλοτικά", με στόχο, πέραν των άλλων, να δημιουργηθεί ανταγωνισμός με τις δομές διαχείρισης των τραπεζών.

(Πηγή: Capital.gr)


Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!

Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642