Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Μαζικές ρυθμίσεις «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων από τις τράπεζες

Χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να επωφεληθούν από τις μαζικές ρυθμίσεις «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων στις οποίες προχωρούν οι τράπεζες και να πετύχουν ακόμα και διαγραφή μέρους της οφειλής τους.

Στις νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις μπορούν να ενταχθούν οι μικρομεσαίοι που έχουν «κόκκινες» οφειλές, αρκεί: η επιχείρησή τους να είναι σε λειτουργία, δηλαδή να μην υπάρχει λύση ή παύση εργασιών της επιχείρησης και ο επαγγελματίας να εξακολουθεί να ασκεί την επαγγελματική του δραστηριότητα. Να μην έχει υπαχθεί σε προ-πτωχευτική ή πτωχευτική διαδικασία του πτωχευτικού κώδικα ή του νόμου 3869/2010. Και να μην υπάρχει καταδίκη για φοροδιαφυγή, λαθρεμπορία ή απάτη σε βάρος του Δημοσίου.

Οπως αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη, οι επιχειρήσεις μπορούν να πετύχουν:

Ρύθμιση ή και διαγραφή μέρους των οφειλών προς την τράπεζα. Μάλιστα το μέγιστο ύψος της διαγραφής μπορεί να φθάσει έως 500.000 ευρώ ανά τράπεζα (όπως προβλέπει ο νόμος Ν. 4307/2014) και εξαρτάται από το σύνολο της οφειλής και της καθαρής περιουσίας (περιουσιακά στοιχεία μείον οφειλές) οφειλέτη και εγγυητή.

Και ακόμα επισημαίνουν πως μπορεί να ρυθμιστεί κάθε οφειλή προς την τράπεζα από επιχειρηματική ή επαγγελματική χορήγηση, που στις 30 Ιουνίου 2014 είτε βρισκόταν σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών, είτε είχε ρυθμισθεί.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρηματίες που επιθυμούν να προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους είναι ότι: το βασικό κριτήριο και η απαραίτητη προϋπόθεση για την οποιαδήποτε ρύθμιση είναι η βιωσιμότητα της επιχείρησης και η πραγματική θέληση του επιχειρηματία-επαγγελματία να συμβάλει αποφασιστικά στην προσπάθεια αυτή.

Για τον λόγο αυτόν λαμβάνονται υπόψη παράγοντες, όπως τα οικονομικά στοιχεία και οι δυνατότητες της επιχείρησης, η ύπαρξη ρεαλιστικού επιχειρηματικού σχεδίου, οι παρεχόμενες εξασφαλίσεις κ.λπ.

Ο επιχειρηματίας δηλαδή προσκομίζει στην τράπεζα όλα εκείνα τα στοιχεία που αποδεικνύουν την οικονομική του κατάσταση και τις προοπτικές της επιχείρησής του.

Διακανονισμός
Στη συνέχεια η τράπεζα, εφόσον εκτιμήσει ότι η επιχείρηση είναι βιώσιμη, μπορεί, πέραν της διαγραφής, να προτείνει διακανονισμό της εξόφλησης του υπολοίπου της οφειλής. Αυτός ο διακανονισμός γίνεται με τρόπο που συμβάλλει στη διατήρηση της επιχείρησης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για να προχωρήσει μια ρύθμιση, ή μία διαγραφή τμήματος οφειλής, οι τράπεζες έχουν ορίσει συγκεκριμένα κριτήρια προκειμένου να αξιολογήσουν τη δυνατότητα του δανειολήπτη να αντεπεξέλθει στις μετά τη ρύθμιση υποχρεώσεις και να καταστεί βιώσιμος.

Συνεπώς, βασική προϋπόθεση της όποιας ρύθμισης είναι η αποδεδειγμένη δυνατότητα αποπληρωμής, έστω και μέρους των ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η μη αποπληρωμή συνεπάγεται διόγκωση των οφειλών, που ακόμη και αν διαγραφεί κάποιο μέρος τους, θα συνεχίζουν να βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα, περιορίζοντας τη δυνατότητα αποπληρωμής ή και τις πιθανότητες βιωσιμότητας

Τέλος σημειώνεται ότι όπως προκύπτει από στοιχεία της ΤτΕ, το 2014 το ποσοστό των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων έφτασε στο 39,8% (πάνω από 40 δισ. ευρώ τα κόκκινα) του συνολικού χαρτοφυλακίου επιχειρηματικής πίστης (στα 101,3 δισ. ευρώ). Ενώ το υψηλότερο ποσοστό ?η εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων καταγράφεται στην υποκατηγορία των δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις, φτάνοντας στο 63%.

(Πηγή: Έθνος)


Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!

Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642