Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Ταχύτερα θα εκδικάζονται οι υποθέσεις του Νόμου Κατσέλη

Καθοριστικό θέμα είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών εκδίκασης των υποθέσεων των κόκκινων δανείων.

Μέχρι στιγμής ο αριθμός των υποθέσεων έχει εκτοξευθεί στις 120.000, ενώ ο χρόνος εκδίκασης φτάνει μέχρι το... 2031. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η δημιουργία δικαστηρίων που θα ασχολούνται αποκλειστικά με την εκδίκαση του νόμου 3869/2010, δηλαδή του νόμου Κατσέλη, τα οποία θα εκδικάσουν τόσο τις υφιστάμενες όσο και τις νέες αιτήσεις.

Η ομάδα που συστάθηκε υπό τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη, θα εξετάσει την προσαρμογή του νόμου για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, την επανεξέταση του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και την αλλαγή του πτωχευτικού νόμου για τις επιχειρήσεις.

Ο σχετικός νόμος -γνωστός ως νόμος Δένδια- είναι σήμερα ανενεργός, μετά την αλλαγή του νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, που αποτελεί προϋπόθεση για να διαγραφεί ένα μέρος της οφειλής από τα δάνεια που έχουν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προς τις τράπεζες.

Η ομάδα θα εξετάσει και τις αλλαγές στον πτωχευτικό νόμο (άρθρο 99) για τον οποίο η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τη θέση της καθώς επίσης και τις σχετικές με στον Κώδικα Δεοντολογίας της ΤτΕ, που έπρεπε να είχε ενεργοποιηθεί, αλλά έχει παγώσει με κυβερνητική παρέμβαση, Ο κώδικας προέβλεπε την ενημέρωση μέσω επιστολών από την πλευρά των τραπεζών των οφειλετών που δεν έχουν ρυθμίσει τα δάνεια τους,

Αντίθετα, πιο σαφείς φαίνεται ότι είναι οι κατευθύνσεις σε ό,τι αφορά τις απαιτούμενες αλλαγές στον νόμο Κατσέλη, που στοχεύουν στην επιτάχυνση της εκδίκασης των υποθέσεων, αλλά και στον περιορισμό της κατάχρησης των ευεργετικών διατάξεων του νόμου από τους λεγόμενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Πηγή: eisodima.gr


Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!

Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642