Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Κυριακή 17 Μαΐου 2015

«Κλείδωσε» το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια

Ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων με τα ήδη υφιστάμενα εργαλεία
Η χρήση των υφιστάμενων εργαλείων για τα «κόκκινα» δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων «κλείδωσε». Οι εταίροι και δανειστές μας έδωσαν το «πράσινο φως» για ρύθμιση Δένδια, νόμο Κατσέλη και Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών και το υπουργείο Οικονομίας επεξεργάζεται τις αλλαγές στο βασικό αυτόν «κορμό» διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, ώστε να «κουμπώσει» καλύτερα στις θέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στην περίπτωση των πλειστηριασμών δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο, αφού εξακολουθούν να αποτελούν το αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Πάντως εφόσον υπάρξει τελικά ρύθμιση εκτιμάται πως θα κινηθεί στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει ο νόμος Χατζηδάκη. Εκεί η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας είναι έως 200.000 ευρώ, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έχει «ταβάνι» τις 35.000 ευρώ, η κινητή και ακίνητη περιουσία τις 270.000 ευρώ και οι καταθέσεις τις 15.000 ευρώ. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως στο πλαίσιο του Brussels Group έγινε η ποσοτικοποίηση των δανείων που μπορούν να αναδιαρθρωθούν, ενώ προσδιορίστηκε και ποιος ακριβώς θα επωμιστεί το κόστος.

Παρ’ όλα αυτά, στελέχη του υπουργείου Οικονομίας αρκέστηκαν να σχολιάσουν πως λεπτομερή σχέδια θα γίνουν γνωστά εν καιρώ. Όπως δε, μας κοινοποίησαν κυβερνητικοί κύκλοι, η νομοθέτηση του ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων που έχει στα «σκαριά» το υπουργείο έχει προγραμματιστεί από τον Σεπτέμβρη και έπειτα, ενώ στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2016. Όσον αφορά στο νόμο Κατσέλη, ως έχει, προβλέπει αίτημα διάσωσης της πρώτης κατοικίας και ρύθμιση των οφειλών όπως κατά περίπτωση κριθεί από το δικαστήριο. Στα διαδικαστικά ο οφειλέτης υποβάλλει αίτηση στο Ειρηνοδικείο και μέχρι να εκδοθεί απόφαση προστατεύεται η κύρια κατοικία του και όλα τα περιουσιακά του στοιχεία.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα καταβάλλει τη λεγόμενη ελάχιστη καταβολή- δόση προς την τράπεζα. Αυτή προκύπτει λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη, ενώ δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 10% της τελευταίας ενήμερης δόσης, με ελάχιστο συνολικό ποσό καταβολής τα 40 ευρώ μηνιαίως. Παράλληλα, ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών αποτελεί εξωδικαστική επιλογή ρύθμισης οφειλών. Εκεί περιγράφονται τα βήματα, οι προθεσμίες και οι πληροφορίες που οφείλουν να παρέχουν οι τράπεζες και οι δανειολήπτες, ώστε να αξιολογούνται σωστά οι κίνδυνοι και η ικανότητα αποπληρωμής κάθε οφειλέτη. Ακόμη προτείνονται τρεις τύποι ρυθμίσεων χρεών φυσικών και νομικών προσώπων. Πρόκειται για τις βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις, τις μακροπρόθεσμες και την οριστική διευθέτηση. Σε αυτές περιλαμβάνονται λύσεις όπως: η μερική διαγραφή χρεών, η παροχή πρόσθετης εξασφάλισης από το δανειολήπτη, η πώληση και η ενοικίαση του ακινήτου που μπορούν να συνοδεύονται από παραχώρηση του δικαιώματος διαμονής σε αυτό έναντι μισθώματος κ.λπ.

Για την εφαρμογή του υιοθετούνται οι έννοιες του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και των «εύλογων δαπανών διαβίωσης». Όπως ωστόσο υποστηρίζουν νομικοί κύκλοι, ο Κώδικας εισάγει ένα πεδίο επικοινωνίας μεταξύ οφειλετών-τραπεζών παρά μια ρητή οριζόντια αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Αυτή η θέση μεταφράζεται σε ευελιξία κινήσεων από πλευράς πιστωτικών ιδρυμάτων, γενικά επικριτικά σχόλια πριν ακόμη τεθεί σε εφαρμογή.

Στην περίπτωση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής ο οφειλέτης μπορεί να κάνει αίτηση υπαγωγής στον νόμο 3869/2010 για δικαστική ρύθμιση χρεών, με την υποχρέωση να καταβάλλει μηνιαίως τουλάχιστον 40 ευρώ. Η αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη εξασφαλίζει στον οφειλέτη την προστασία της κατοικίας του από πλειστηριασμούς σε πρώτη φάση μέχρι την επικύρωση της αίτησης και σε δεύτερη φάση μέχρι την έκδοση δικαστικής απόφασης.

(Πηγή:Ελεύθερος Τύπος)


Financial & Law:
Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε αποτελεσματικά στη ρύθμιση των τραπεζικών σας οφειλών! Για όποιον τρόπο ρύθμισης επιλέξετε, εγγύηση αποτελεί η συνεργασία των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!

Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642