Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Επιστρέφουν οι δανειολήπτες στις τράπεζες για ρύθμιση των οφειλών τους

Στην απροθυμία από την πλευρά των δανειοληπτών να ρυθμίσουν προβληματικά χρέη παρατηρείται, στάση η οποία παρατηρείται τους τελευταίους δυόμισι μήνες, αποδίδουν οι διοικήσεις των τραπεζών τη δημιουργία της νέας γενιάς επισφαλειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα κόκκινα δάνεια, τα οποία υπολογίζονται στο 1,5 δισ. ευρώ, δεν προήλθαν από άμεση παύση της πληρωμής της δόσης ενός δανείου, αλλά από την απροθυμία και σε ορισμένες περιπτώσεις άρνηση των δανειοληπτών να προχωρήσουν στην ρύθμιση του δανείου τους. Κι αυτό εξαιτίας της αναμονής ευνοϊκότερων ρυθμίσεων όπως αυτές περιγράφηκαν στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμάται ότι επισφάλειες ύψους 1 δισ. ευρώ (σ.σ. από το σύνολο του 1,5 δισ. ευρώ νέων κόκκινων δανείων) προέκυψαν ακριβώς από το πάγωμα των ρυθμίσεων.

«Το φαινόμενο της αποχής από τα προγράμματα ρυθμίσεων αλλά και της... παύσης των συζητήσεων που είχαν γίνει μεταξύ της τράπεζας και του δανειολήπτη με στόχο την ρύθμιση χρεών εντάθηκε τον Ιανουάριο μεσούσης της προεκλογικής περιόδου», τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας. Προσθέτει, μάλιστα, πως την ίδια στιγμή, αλλά με μικρότερη ένταση υπήρξε και μία κατηγορία δανειοληπτών, οι οποίοι είχαν ήδη ρυθμίσει τα δάνειά τους και σταμάτησαν να αποπληρώνουν αναμένοντας την «Σεισάχθεια».

Στροφή στον ρεαλισμό

Η κατάσταση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται να αναστραφεί καθώς η κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι η κυβέρνηση κάνει στροφή στον ρεαλισμό. «Σιγά-σιγά παρατηρείται αναστροφή της τάσης του «δεν πληρώνω» καθώς τις τελευταίες εβδομάδες η κυβερνητική πολιτική όσον αφορά την σχέση με τους δανειστές καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση προσαρμόζεται στην πραγματικότητα», αναφέρουν.

Στην αλλαγή του κλίματος συμβάλλουν και οι επισημάνσεις των κυβερνητικών στελεχών ότι η εφαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει σταδιακά και σε φάσεις, βάσει πάντα των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους.

Επιθετικές κινήσεις

Εφόσον η ελληνική οικονομία μπει εκ νέου σε τροχιά σταθεροποίησης οι τράπεζες αναμένεται όπως εξηγούν τα στελέχη τους να τρέξουν με πιο γρήγορους ρυθμούς τα προγράμματα ρυθμίσεων. Εξάλλου, αποτελεί πάγια σύσταση και από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος η άμεση αντιμετώπιση της λαίλαπας των κόκκινων δανείων.

«Η εξομάλυνση της κατάστασης στην οικονομία θα μας βοηθήσει να εφαρμόσουμε πιο επιθετική πολιτική στις ρυθμίσεις δανείων, παρά την βλάβη που έχει υποστεί το τραπεζικό σύστημα τους τελευταίους δύο μήνες λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας. Υπάρχουν έξυπνοι τρόποι αντιμετώπισης αρκεί να συνεννοηθούμε και μεταξύ μας», αναφέρει στέλεχος τράπεζας και προκρίνει την ανάγκη συνεννόησης μεταξύ των τραπεζών ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν ως «πακέτο» τα κόκκινα δάνεια που έχουν δανειολήπτες σε περισσότερες από μία τράπεζες.

Τι ισχύει σήμερα

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, η διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τράπεζες για τα φυσικά πρόσωπα (για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια) μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

• Στην περίπτωση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής ο οφειλέτης μπορεί να κάνει αίτηση υπαγωγής στον νόμο 3869/2010 για δικαστική ρύθμιση χρεών, με την υποχρέωση να καταβάλει μηνιαίως τουλάχιστον 40 ευρώ. Η αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη εξασφαλίζει στον οφειλέτη την προστασία της κατοικίας του από πλειστηριασμούς σε πρώτη φάση μέχρι την επικύρωση της αίτησης και σε δεύτερη φάση μέχρι την έκδοση δικαστικής απόφασης.

• Σε εφαρμογή βρίσκεται από την 1η Ιανουαρίου 2015 και ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών, ο οποίος προβλέπει διάφορους τρόπους ρύθμισης των οφειλών σε καθυστέρηση.

Πηγή: eisodima.gr


Financial & Law:

Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να ρυθμίσουμε στα μέτρα σας τις τραπεζικές σας οφειλές! Για όποιον τρόπο ρύθμισης επιλέξετε, εγγύηση αποτελεί η συνεργασία των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!

Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642