Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Σε πέντε στάδια η ρύθμιση των κόκκινων δανείων

Αλλάζουν τα κριτήρια για τους πλειστηριασμούς
Ενεργός παραμένει σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη ο κυβερνητικός στόχος για την αξιοποίηση του «μαξιλαριού» των 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ με στόχο την διαχείριση των κόκκινων δανείων μέσω της ίδρυσης δημόσιου φορέα.

Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις επόμενες ημέρες για το θέμα της δημιουργίας του δημόσιου φορέα και των πηγών χρηματοδότησης, επιδιώκοντας με το σχέδιο που θα παρουσιάσει να πείσει ώστε αν αποδεσμευτούν 3 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια του ΤΧΣ (σ.σ θα «δεσμευθούν από την EFSF), προκειμένου να διατεθούν για την αγορά κόκκινων στεγαστικών δανείων και ουσιαστικά για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Στη μεγάλη διαπραγμάτευση που ξεκινά, δύο είναι τα κομβικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν: ο ρόλος που θα έχει ο ενδιάμεσος φορέας, αν δηλαδή θα είναι μια «κλασική» bad bank, και οι τιμές στις οποίες θα αποκτηθούν συμφωνηθεί να αγοραστούν τα δάνεια (ποσοστό έκπτωσης επί της ονομαστικής αξίας).

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, στόχος είναι να αποκτηθούν δάνεια αξίας 12 δις. ευρώ με έκπτωση λ.χ κοντά στο 50% επί της ονομαστικής αξίας μαζί με τις υποθήκες. Τα δάνεια αυτά θα μεταφερθούν στον Δημόσιο Φορέα ο οποίος θα αναλάβει με βάση συγκεκριμένα κριτήρια (εισοδηματικά, περιουσιακά στοιχεία κ.α) να τα διαχειριστεί προσεγγίζοντας κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Με τα 3 δισ. ευρώ ο φορέας θα καταβάλει αρχικό τίμημα για το 1/4 της αξίας των δανείων (σ.σ τόση θα είναι ουσιαστικά η ζημιά που θα υποστεί η τράπεζα πουλώντας ένα δάνειο στο 50% της αξίας του για το οποίο έχει ήδη πάρει προβλέψεις 50-55%) και εκτιμάται ότι προοδευτικά μπορεί να ανακτήσει το 70-75% της αξίας των δανείων, να αποπληρώνει σταδιακά με την έναρξη των καταβολών από τους δανειολήπτες, το υπόλοιπο στις τράπεζες, και θεωρητικά να βγάλει και κέρδος. Τα παραπάνω αποτελούν «κορμό» της πρότασης που θα καταθέσει η κυβέρνηση η οποία ωστόσο βρίσκεται ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο, με το υπουργείο Οικονομίας να εκτιμά πως το σχέδιο δημιουργίας του Δημόσιου Φορέα θα είναι έτοιμο μετά τον Ιούνιο ώστε να λειτουργήσει προς τα τέλη του 2015 – αρχές του 2016.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο πάντως πως θα βρεθεί η χρυσή τομή κατά τις διαπραγματεύσεις που θα επιτρέψει την αξιοποίηση των 11,4 δισ. ευρώ για τα κόκκινα δάνεια, αν και η κυβέρνηση συμπεραίνει πως από τη διατύπωση της συμφωνίας προκύπτει πως τα χρήματα μπορούν να κατευθυνθούν στις τράπεζες στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης-εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος αρκεί να τηρηθούν οι κανόνες του ανταγωνισμού και να μην υπάρξει αρνητικός δημοσιονομικός αντίκτυπος. Τη δημιουργία ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης είχε εξετάσει ως επιλογή και η προηγούμενη κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα και κατά πληροφορίες τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η ΕΚΤ είχαν διατυπώσει θετική άποψη (το μοντέλο έχει ήδη υιοθετηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες), ενώ είχε διαφωνήσει το ΔΝT.

Σχέδια και για «μικρό» Φορέα

Στον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομίας περιλαμβάνεται και η ιδέα για την δημιουργία ενός «μικρού» Δημόσιου Φορέα διαχείρισης δανείων για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες (φτωχά νοικοκυριά, άνεργοι κ.λπ) που θα μπορούσε να είναι έτοιμος μέχρι τον Μάϊο και με μικρές χρηματικές απαιτήσεις ως αρχικό κεφάλαιο.

Αλλάζουν τα κριτήρια για τους πλειστηριασμούς

Πιθανόν και την επόμενη εβδομάδα να κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη για την απαγόρευση των πλειστηριασμών, για την οποία το υπουργείο Οικονομίας θα ενημερώσει πρώτα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα κριτήρια προστασίας αναμένεται ότι θα είναι μειωμένα συγκριτικά με τον αρχικό σχεδιασμό και συγκεκριμένα σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα οι πλειστηριασμοί θα απαγορεύονται για όλο το 2015 για όσους δανειολήπτες έχουν:

Συνολική ακίνητη περιουσία αξίας 500.000 ευρώ (αρχικά ο πήχης είχε τεθεί στα 700.000 ευρώ)
Αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας 300.000 ή 350.000 ευρώ (σ.σ από 400.000 ευρώ)
Σύνολο καταθέσεων έως 30.000 ευρώ (σ.σ αρχικά προβλέπονταν έως 70.000 ευρώ)
Ετήσιο εισόδημα έως 50.000 ευρώ (σ.σ η αρχική σκέψη ήταν για 70.000 ευρώ)

Οι δανειολήπτες θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν σε δόσεις το 10% του εισοδήματός τους αν έχουν εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ και το 20% αν το εισόδημά τους κυμαίνεται μεταξύ 25.000-50.000 ευρώ. Για τους ανέργους και τους οικονομικά αδύναμους θα προβλέπεται απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής δόσης.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, η διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τράπεζες για τα φυσικά πρόσωπα (για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια) μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

• Στην περίπτωση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής ο οφειλέτης μπορεί να κάνει αίτηση υπαγωγής στον νόμο 3869/2010 για δικαστική ρύθμιση χρεών, με την υποχρέωση να καταβάλει μηνιαίως τουλάχιστον 40 ευρώ. Η αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη εξασφαλίζει στον οφειλέτη την προστασία της κατοικίας του από πλειστηριασμούς σε πρώτη φάση μέχρι την επικύρωση της αίτησης και σε δεύτερη φάση μέχρι την έκδοση δικαστικής απόφασης.

• Σε εφαρμογή βρίσκεται από την 1η Ιανουαρίου 2015 και ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών, ο οποίος προβλέπει διάφορους τρόπους ρύθμισης των οφειλών σε καθυστέρηση.

Πηγή: eisodima.gr


Financial & Law:

Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να ρυθμίσουμε στα μέτρα σας τις τραπεζικές σας οφειλές! Για όποιον τρόπο ρύθμισης επιλέξετε, εγγύηση αποτελεί η συνεργασία των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!

Τηλέφωνα: 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642