Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Ρυθμίσεις στεγαστικών: Τι να περιμένουν οι δανειολήπτες

Ένα νέο πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, ενόψει της άρσης απαγόρευσης των πλειστηριασμών που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2015. Το σχέδιο προβλέπει μία σειρά ενεργειών οι οποίες θα λειτουργήσουν ως δίχτυ ασφαλείας για όσους δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια.

Απώτερος σκοπός είναι, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, να καλυφθεί - με τρόπο που θα γίνει δεκτός από την Τρόικα - το κενό που υπάρχει μεταξύ του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και αυτών που ενώ βρίσκονται εκτός «περιθωρίων» του νόμου, πραγματικά δεν μπορούν να πληρώσουν. Και μόνο λίγοι δεν είναι αυτοί…

Σε συνδυασμό με το «πακέτο» ρυθμίσεων που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος και ενισχυτικά του γενικότερου πλαισίου που θέτει ο Κώδικας Δεοντολογίας, υπάρχουν σκέψεις να δοθεί επιδότηση της δόσης των στεγαστικών για την πρώτη κατοικία, από το 2015. Εκτιμάται ότι με αυτόν τον τρόπο θα προληφθεί μία «καταιγίδα» πλειστηριασμών, μία εξέλιξη που και οι ίδιες οι τράπεζες δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία ότι δεν επιθυμούν.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι το σχέδιο θα λειτουργήσει ως αντίβαρο στην άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Στο ίδιο πλαίσιο, εξετάζεται η διεύρυνση της επιδότησης ενοικίου, για δανειολήπτες και μη, με στόχο να διευκολυνθούν τα φτωχά νοικοκυριά. Προσοχή όμως! Η διεύρυνση θα έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα βασίζεται σε αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Παράλληλα, προωθείται η διευθέτηση ενός πάγιου αιτήματος των τραπεζών που αφορά στον εκσυγχρονισμό του νόμου Κατσέλη, λόγω του οποίου χιλιάδες υποθέσεις «λιμνάζουν» καθώς παίρνουν δικάσιμο ακόμη και σε πέντε χρόνια.

«Θέλουμε να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία για όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους”, τονίζουν από την κυβέρνηση. Άλλωστε ο εντοπισμός των “στρατηγικών κακοπληρωτών” - όσων δηλαδή μπορούν αλλά δεν πληρώνουν – εκτιμάται ότι θα φέρει οφέλη για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Σαφέστατα, ωστόσο, για την επιδότηση της δόσης του στεγαστικού θα υπάρξουν αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και περιουσιακά, όπως π.χ., όριο σε αριθμό ή εμβαδόν ακινήτων. Πρόκειται για μία διευκόλυνση που θα γίνεται με συγκεκριμένο – και περιορισμένο - χρονικό ορίζοντα. Το βασικό πρόβλημα για μία τέτοια πρωτοβουλία είναι αφενός το γεγονός ότι χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη της Τρόικας και αφετέρου ότι θα πρέπει να βρεθεί το κομμάτι του προϋπολογισμού που θα… σηκώσει το οικονομικό βάρος.

Οι τελικές αποφάσεις για τη συνολική αντιμετώπιση του “καυτού” ζητήματος των “κόκκινων” δανείων αναμένονται μέσα στο φθινόπωρο, όταν θα οριστικοποιηθεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα εφαρμόζεται ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΤτΕ, σε συνδυασμό με τις έννοιες του συνεργάσιμου δανειολήπτη και των εύλογων δαπανών διαβίωσης.

Όλα αυτά, με την προϋπόθεση ότι θα ισχύσει η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και δεν θα υπάρξει αλλαγή σχεδιασμού, όπως για παράδειγμα, μία παράταση. “Με τα σημερινά δεδομένα θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να έχουμε καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, παρουσιάζοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο”, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Πως αντιδρούν οι τράπεζες σε μία τέτοια προοπτική; Η θέση τους είναι σταθερή. Υποστηρίζουν ότι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να γίνουν “διαχειριστές ακινήτων”, αναλαμβάνοντας χιλιάδες ακίνητα με αξίες που έχουν καταρρεύσει. “Η φημολογία ότι οι τράπεζες θα πάρουν τα σπίτια του κόσμου απλά δεν υπάρχει”, υπογραμμίζει ανώτερο τραπεζικό στέλεχος.

Και βέβαια, η συζήτηση δεν αφορά τις βίλες. Για τις περιπτώσεις αυτές υπάρχει λύση στον Κώδικα Δεοντολογίας: να ανταλλάξουν το σπίτι τους με μικρότερο, αναφέρει τραπεζικό στέλεχος. “Δεν θέλουμε να πάρουμε σπίτια, δεν θέλουμε να τρέχουμε με ενοίκια, ποιος δανειολήπτης που δεν μπορεί να πληρώσει τη δόση, μπορεί να δώσει ενοίκιο. Θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε αυτό που μπορούμε να πάρουμε από τα δάνεια γιατί τα κεφάλαια ανήκουν στους καταθέτες” συμπληρώνει η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» το πλάνο της κυβέρνησης προβλέπει την εξασφάλιση ενός πακέτου από τον προϋπολογισμό ή από κοινοτικούς πόρους – και πάντα σε συμφωνία με την Τρόικα- το οποίο θα διοχετευτεί στα νοικοκυριά που έχουν λάβει δάνεια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και πλέον αδυνατούν να τα αποπληρώσουν.

Με αυτό τον τρόπο θα παρέχεται στους δανειολήπτες ένα εύλογο χρονικό όριο διευκόλυνσης, έως ότου να μπορέσουν να αυξήσουν εκ νέου τα εισοδήματα τους και να μην χάσουν την κυριότητα του ακινήτου τους, καθώς από τις αρχές του 2015 αναμένεται η απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Πηγές από το ΥΠΟΙΚ κάνουν λόγο ότι ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί λάθος να υπάρξει ένα κύμα κατασχέσεων, την στιγμή μάλιστα που στην κτηματαγορά επικρατεί υπερπροσφορά και αναιμική ζήτηση.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης φέρεται να έχει επισημάνει στους άμεσους συνεργάτες του ότι οι τράπεζες από την πλευρά τους δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να μετατραπούν σε διαχειριστές ακινήτων.

Πάντως με βάση το εν λόγω σχέδιο, για την χορήγηση του επιδόματος θα ισχύσουν αυστηρά εισοδηματικά, περιουσιακά και κοινωνικά κριτήρια, το οποίο θα δοθεί αποκλειστικά σε δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία τους. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, με την υποβολή των φετινών δηλώσεων Ε9 υπάρχει μια ολοκληρωμένη και αξιόπιστη εικόνα της περιουσιακής κατάστασης των δανειοληπτών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτόν το σκοπό.

Την ίδια ώρα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η εφημερίδα “Κεφάλαιο”, οι αρμόδιοι φορείς καταλήγουν σε ένα νέο σχέδιο που προβλέπει την διεύρυνση της επιδότησης ενοικίου, για δανειολήπτες και μη, με στόχο να λειτουργήσει ως δίχτυ ασφαλείας για τα φτωχά νοικοκυριά. Προσοχή όμως! Η διεύρυνση θα έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα βασίζεται σε αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Επιδότηση

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου εξηγούν ότι ο Ν 3869/2010 θα παραμείνει σε ισχύ και μετά το 2015. Το ζήτημα είναι η οριζόντια αναστολή που έχει μεταβατικό – και με κριτήρια – χαρακτήρα για φέτος. Σε ότι αφορά στο θέμα της επιδότησης ενοικίου, σημειώνουν ότι εμπίπτει σε συγκεκριμένες κατηγορίες δανειοληπτών, ενώ υπάρχει πλειάδα από λύσεις στον Κώδικα Δεοντολογίας καλών πρακτικών (βραχυπρόθεσμες, μεσαίες λύσεις πιο οριστικές – δραστικές). “Κατά συνέπεια”, συμπληρώνουν, “υπάρχει για τον δανειολήπτη δυνατότητα κλιμάκωσης”.

Θα πρέπει, ωστόσο, να τονιστεί ότι η διεύρυνση της επιδότησης ενοικίου, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα ταμειακά διαθέσιμα, αφού τα λεφτά... αναζητούνται.

“Είναι προφανές ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να αποφασίσουν για δικούς τους λόγους να αφήσουν το σπίτι που διαμένουν και να πάνε σε άλλο ή να θεωρήσουν ως λύση να εκχωρήσουν προσωρινά το σπίτι στην τράπεζα και να μένουν εν είδη ενοικίου για κάποιο διάστημα επειδή ξέρουν ότι μετά θα έχουν λεφτά να το αποπληρώσουν”. Γι αυτούς ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια που θα αποφασιστούν θα χρηματοδοτείται το σύνολο ή μέρος της καταβολής του ενοικίου.

Η επιδότηση ενοικίου, όπως τονίζεται αρμοδίως, βασίζεται σε μία προσπάθεια συνολικής στήριξης όσων αδυνατούν να διασφαλίσουν στέγη, είτε έχουν στεγαστικό είτε όχι. Δεν είναι δεδομένο αν θα αφορά πολύ ειδικές κατηγορίες (πχ άνεργους πολύτεκνους κλπ), ενώ τα κριτήρια θα καθοριστούν από το υπουργείο Εργασίας.

Πηγή: eisodima.gr


Financial & Law:

Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να ρυθμίσουμε στα μέτρα σας τις τραπεζικές σας οφειλές! Εγγύηση η συνεργασία των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!

Τηλέφωνα: 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642